vineri, 14 octombrie 2011

Cutting pig for dummies

Am avut de ales la titlu si, desi suna cam ca dracu', tot e mai bine comparativ cu "taiatul porcului pentru idioti".
Dar sa trecem la subiect !
Totul incepe in dimineatza silei dedicata acestui eveniment. Familia se trezeste cu noaptea in cap, femeia face focul in soba si pune la fiert 3 oale: una mare cu apa si doua mai mici, una cu tuica si alta cu vin (zahar si scortisoara). In tot acest timp, barbatul merge afara, pregateste paiele de foc si cazanul. Eventual, mai trage cu ochiul sa vada care e starea de spirit a porcului, cum a dormit, daca e agitat, avand in vedere ca e nemancat - porcul nu se hraneste inainte de a fi taiat pentru a nu avea matele pline cu cacat pentru ca daca se sparg in timpul evenimentului ...
Apar ajutoarele (2- 4 persoane, in functie de cat de mare e porcul) si macelarul. Se bea ceva cald (NU CEAI ! Ceaiul este pentru englezi), de obicei o tuica - vinul este exceptie pentru persoanele cu tensiune. Nu am stabilit daca acest prim pahar e pentru incalzire sau pentru curaj. Eu cred totusi ca e pentru incalzire dar mai cercetez.
Urmeaza momentul culminant, macelarul impreuna cu stapanul porcului intra in cotet, leaga un picior al porcului (spate stanga sau dreapta) cu o ata si il scot din incinta. In mod exceptional, in cotet poate intra o singura persoana (de preferabil stapanul) - apropiata a animalului, pentru a nu-l stresa .
Scos afara din cotet, porcului i se pune o piedica sireata: un ajutor trage de ata legata de picior. Animalul cade pe o dunga, celelalte ajutoare sar pe el si il imobilizeaza, timp in care macelarul aplica livitura decisiva in carotida. Un rol deosebit de important aici il are persoana ce tine oala in care se scurge sangele folosit mai apoi la fabricarea sangeretelui. De obicei de acest lucru se ocupa unul dintre ajutoare dar sunt cazuri in care si sotia gazdei poate primi aceasta sarcina desi nu prea e munca de femeie.
Odata instalat rigor mortis, participantii trec la un nou rand de bautura, inainte de a porni la parlitul porcului.
Observatie : Am preferat sa enunt aici taiatul porcului "old stile". Exista desigur si alte modalitati de a pune capat scurtei existente a bietului animal (impuscat cu gloante sau bolturi, spanzurat, inecat, otravit sau, de ce nu, speriat de moarte).

2 comentarii:

  1. ai uitat sa spui ca orice porc, fie el patruped sau biped, se teme de moarte :D
    de asemenea trebuie specificat in aceasta relatare, ca la ambele feluri de porc, mai sus mentionate, presarea prea puternica provoaca vanatai :P

    RăspundețiȘtergere
  2. io mai am o mare nelamurire si anume: daca superman ar fi batman iar batman ar fi spiderman spiderman ce ar fi?

    RăspundețiȘtergere