marți, 2 iulie 2013

Adevarata istorie (II) - Gheorghe Doja

    Singurul Jedi din istoria poporului roman, Gheorghe Doja e astazi uitat in favoarea altor figuri istorice cu un caracter mult mai îndoielnic in comparatie cu cel al "luptatorului din Dalnic".
     De mic copil, Gicu - cum ii spuneau cei apropiati - si-a pus in valoare abilitatile de conducator ca sef clasa si mai apoi ciurdar principal al vitelor din Dalnic, Albis, Moacsa si Padureni.  Inzestrat cu o capacitate organizatorica iesita din comun si cu o rezistenta fizica superioara oricarui barbat in putere (desi nu atinsese inca varsta majoratului), Doja intra de la o varsta frageda in atentia fortelor militare din Transilvania.  
    Analizele medicale de rigoare,  arata o concentratie de midi-chloriani de 18.716 pe celula, maximul cunoscut la acea vreme, cu mult peste concentratia normala a unui om - 2500/celula.
     Dorind sa profite de abilitatile sale de conducator dar si de Forta , Papa Leon are intentia sa il trimta la cruciada, nu atat ca sa ii pedepseasca pe necredinciosi ci cat sa recupereze sfantul Graal si Tablitele de la Marea Moarta. Planul Papei e insa repede intuit de Doja care constientizeaza ca niste oameni nascuti si crescuti in zona friguroasa a Harghitei/Covasnei nu vor putea rezista in caldurile din sudul Europei si Asia Mica si ca toata aceasta cruciada ar fi echivalenta cu moarte sigura pentru armata sa. In concluzie, in 1514, in loc sa plece spre Bosfor, Gheorghe Doja si armata sa intorc armele si se rascoala impotriva conducerii. Sfatuit prost de cei din  jurul sau, Doja ataca cetatea Timisoarei, inarmata pana in dinti la acea vreme cu arme proaspete din Serbia si Muntenegru. Banatenii raspund plini de cruzime omorand o gramada de tarani Covasneni. Doja e insusi capturat in urma unei rani la meniscul genunchiului drept. Dupa o judecata sumara eroul nostu este asezat pe un ton inrosit in foc unde arde. Din pacare in acest moment, paralelismul dintre destinul sau si cel al lui Anakin Skywalker (Jedi-ul cu cel mai mare nivel de midi-chloriani cunoscut vreodata - in jur de 20000/celula) se tranforma in divergenta pentru ca pe Doja nu are cine sa il salveze si sa ii puna masca neagra pe fata.
    Asa ca Doja moare - de cald, asfixiat cu fum, de frica - nimeni nu stie. Moare, si cu el moare speranta unui popor dar si ideea lui Lucas de a turna un film din seria Star Wars in Romania.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu